Op werkdagen vóór 23.30 besteld = Morgen in huis

Boven de 100 euro = GRATIS BEZORGD

Moleculaire gastronomie

Moleculaire gastronomie ook bekend onder Moleculair koken of Moleculaire keuken. Wetenschappers en koks ontmoeten elkaar en samen creëren ze nieuwe levensmiddelen en gerechten. De term is uitgevonden door de Hongaar Nicholas Kurti (1908-1998) tijdens een uiteenzetting in 1969, en onder grotere belangstelling gebracht in 1988 door zijn medewerker Hervé This. Het begrip is vooral in het begin van de 21e eeuw uitgegroeid tot een hype in de culinaire wereld.

Lees hier meer...

De Spaanse chef Ferran Adrià van restaurant El Bulli en Heston Blumenthal in Londen van restaurant The Fat Duck waren de grote aanvoerders, met volgelingen over heel de wereld. Denk aan moleculaire gerechten zoals bolletjes schuim die een smaakexplosie veroorzaken in de mond, schuim met de smaak van hutspot, soep in de vorm van een bol, en ga zo maar door. Voor deze vreemd gevormde gerechten maken de chef-koks gebruik van kennis over hoe de moleculen van voedsel reageren op verschillende bereidingswijzen. Verschillende bereidingswijzen kunnen namelijk elk ingrediënt een andere structuur, vorm en smaak geven.

In Nederland is Moshik Roth van 't Brouwerskolkje een exponent van deze kookstijl. Kok Eke Mariën en de fysisch chemicus Jan Groenewold hebben door middel van lezingen en workshops bekendheid gegeven aan moleculair koken.

Scroll naar boven