Op werkdagen vóór 23.30 besteld = Morgen in huis

Boven de 100 euro = GRATIS BEZORGD

roken

Roken & accessoires

Roken was vroeger dé manier om vlees en vis te conserveren. Door het roken haal je namelijk vocht uit het vlees en zo hebben bacteriën minder invloed. Maar tegenwoordig hebben we met de koelkast al conserveringsmogelijkheden genoeg, dus is het roken in die zin overbodig. Maar wat veel belangrijker is: door het roken kun je je ingrediënten een heel erg lekkere smaak meegeven! En je kunt werkelijk alles roken: noten, fruit, groenten, en natuurlijk vlees en vis. We kennen natuurlijk allemaal de gerookte paling - ‘s lands fijnste delicatesse! Wat een genot! En het is heel gemakkelijk om thuis te doen. Je kunt gebruikt maken van een rookoventje wat je rechtstreeks op de warmtebron plaatst, maar als je nog een oude stoof- of braadpan hebt, dan kun je gemakkelijk zelf een rookpannetje maken.

Lees hier meer...

Roken. Dat is nog eens koken!

Bekleed de bodem van de pan met twee lagen aluminiumfolie. Laat de aluminiumfolie ruim overhangen aan de buitenkant en de glimmende kant moet boven. Strooi nu in de pan je rookmot. Niet teveel hoor! Een klein handje is genoeg. Plaats nu boven de rookmot een klein roostertje, of een tonijnblikje wat aan beide kanten open is gemaakt. Daarboven op leg je een klein bordje. Dit gaat dienen als een lekbakje namelijk. Op het bord leg je een aantal satéstokjes - als een rooster. Hier leg je je vlees of vis op. Dan pak je de deksel van je pan, en die bekleed je ook ruim met aluminiumfolie. Dit keer de glimmende kant naar beneden, naar de rookmot toe dus. Leg de deksel nu op de pan en knijp de overhangende aluminumdelen nu goed (luchtdicht) samen. Klaar! Je eigen gemaakte rookpannetje! Je kunt je pannetje nu zo op een warmtebron zetten. En of dat nou een barbecue of een gasfornuis is, dat maakt niet uit. Zorg er alleen voor dat de warmtebron niet te heet is. Roken gebeurt tussen de 50 en 110 graden ongeveer. Dan rookt de houtmot namelijk langzaam, en dat is nodig om je gerechten een unieke smaak te geven. Wordt de mot te snel warm, dan krijgt je vlees een wrange smaak. Easy does it! Rustig aan dus.

Rookmot

Rookmot is het bestanddeel dat je gerecht de unieke smaak meegeeft met het roken. Je kunt heel veel soorten hout gebruiken. En iedere soort hout heeft zijn eigen eigenschappen. Voor verschillende soorten vlees zijn verschillende houtsoorten geschikt. Zo is mesquite uitermate geschikt voor het wat stevigere vlees. Denk hierbij aan spareribs, hammen of vette vissen als makreel. Mesquite heeft een uitgesproken rooksmaak, en daarom zal hij voornamelijk passen bij mensen die van rokerige smaken houden. Hou je van whiskey, sigaren en gerookte paling? Mesquite past bij jou! Maar het leuke van roken is nu juist de ontzettende verscheidenheid van hout waarmee je kunt werken. En niet alleen hout: probeer ook eens laurier, kruidnagel of jeneverbessen mee te roken. Je kunt eindeloos variëren met roken. Dát maakt het nu - net als barbecue - zo ontzettend leuk om te doen. En doe het dan ook veelvuldig. Je kunt kiezen tussen bijvoorbeeld appel-, kers-, walnoot- of eikenhout. Ontdek waar jouw echte voorkeur ligt en ga spelen met verschillende houtsoorten. En probeer lekker uit! Word een echte pro! We zullen je een klein beetje op weg helpen met een kleine guide doorheen de verschillende houtsoorten.

Scroll naar boven